Oud nieuws

boomOp 22 december 2019 geven Gemengd Koor Goirle en Gemengd koor Malkander een gezamenlijk kerstconcert in de kerk St. Jan in Goirle, aanvang 14.30 uur.Dit optreden staat onder de bezielende leiding van Gabrielka Clout, dirigent van beide koren. Solisten zijn: Christina Karenovics, sopraan. Emilie Wijers, alt. Harald Quaaden, tenor. Kazue Goto, orgel. Het strijkorkest bestaat uit studenten aan de Academy of Music and Performing Arts van Fontys Tilburg en andere talenten uit Tilburg en Goirle. 

De muziek omvat als eerste het Magnificat in Bes groot van de componist Gianbattista Sammartini. Dit Magnificat is een feestelijk stuk, waarin de bezoeker de drie solisten en het koor zal horen schitteren. In het “Lauft ihr Hirten allzugleich” van Michaël Haydn wordt een aansporing aan de herders om het pasgeboren kind in de kribbe te gaan zien gegeven. Dan volgt een slaaplied voor het Jezuskind, een stemmig Pools kerstlied. Giancarlo Menotti tenslotte schreef een korte opera “Amahl and the nightvisitors” geïnspireerd door het schilderij “De aanbidding van de wijzen” van Jeroen Bosch.

Naast deze gezamenlijke koorstukken zingt elk koor afzonderlijk nog een meerstemmig kerstlied en wordt de bezoeker actief bij dit concert betrokken door mee te mogen zingen met een aantal bekende kerstliederen.

Ons eerstvolgende optreden is op zondag 12 mei: een middagconcert in Hofstede De Blaak.
We zijn diep in 30 jaar repertoire gedoken, en hebben daaruit een selectie van favoriete nummers gemaakt.

wever nl zlhco 1214 pbkr5895 0.50

 

Op zondagmiddag 18 november 2018 verzorgt  Malkander twee optredens van ongeveer een uur onder de titel Bertold Brecht in zijn tijd.

Op het programma staat politiek-geëngageerde  muziek uit het Duitsland van de jaren dertig en veertig in de 20e eeuw: liederen van Bertold Brecht op muziek gezet door Hanns Eisler en Kurt Weill waarin de ‘gewone’ man en vrouw centraal staan, afgewisseld met lichte amusementsmuziek uit dezelfde periode.

Het concert vindt heel toepasselijk plaats in het Textielmuseum waar bezoekers nog steeds herinnerd worden aan het leven van de Tilburgse textielarbeiders.

Het belooft een middag vol bijzondere luistermomenten te worden, want de communist Brecht en zijn kompanen zochten bewust naar een nieuwe vorm van muziek: niet harmonieus maar oproepend tot maatschappelijk protest, niet melodieus maar juist vervreemdend omdat dit was hoe zij de ontwikkelingen van hun tijd ervoeren.

De Kanonensong uit de Dreigroschenoper en Der Zerrissene Rock uit Die Mutter zijn typische voorbeelden van deze muziek die aan alle kanten wringt – zowel in toon als in tekst.

 

Malkander wordt bij dit concert bijgestaan door het gerenommeerde Brecht Trio bestaande uit Kikki Vanhautem (zang), Leo van Lierop (accordeon) en Gabrielka Clout (piano). Regie en muzikale leiding zijn in handen van  dezelfde Gabrielka Clout, dirigente van Malkander.    

Het eerste Brecht-optreden start om 13.00 uur (nog wat kaarten beschikbaar)
                             en het tweede om 15.00 uur (uitverkocht!).

(Kaarten à €12,50 via koorleden of via <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. >)


   

 

Gemengd koor Malkander richt zich bij jubileum op nieuwe Nederlanders

Mozaiek 6118 256 248 

 Mozaiek 6121 256 251Mozaiek 6166 256 223

 

Op 19 november viert ons koor zijn dertigjarig bestaan met een lustrumconcert in Hoge Veer aan de Bredaseweg. Begintijd: 15:30 uur. Naast stukken uit het westerse klassieke muziekrepertoire worden arrangementen uit de Arabische muziek ten gehore gebracht. Behalve koormuziek bevat het programma ook instrumentale uitvoeringen door strijkkwartet en accordeon. Belangrijkste uitvoerders van de Arabische muziek zijn Monir Goran en Faten Bouraiou, die zang en voordracht verzorgt. Berrie Kolmans zingt, en hij dirigeerde ons in de overgangstijd naar Gabrielka Clout, onze huidige dirigent.

Een lustrumconcert met het thema verbinding. Dat was de gedachte die begon te leven toen het 30-jarig bestaan van gemengd koor Malkander in zicht kwam. “Met de ander tot Malkander” is niet voor niets het motto van ons koor. Daarom was het een goed idee om de ‘nieuwe Nederlanders’ centraal te stellen in een muzikale presentatie met verschillende muziekstijlen.

 

Nieuwe Nederlanders

Hoe wel ze al 26 jaar in Nederland woont, beschouwt medeorganisator en koorlid Raffaela Tibasco zich nog steeds als nieuwe Nederlander. Haar komst vanuit Italië naar Nederland had geen politieke of economische reden, maar als immigrant herkent zij intuïtief de problematiek van vluchtelingen en mensen met een migratieachtergrond. ‘Ze zijn vaak moeilijk te bereiken omdat ze zich voortdurend verplaatsen, verschillende levensopvattingen hebben en afkomstig zijn uit diverse culturen en taalgebieden. De lustrumcommissie is van mening dat we met een combinatie van westerse en oosterse muziek voor verbinding kunnen zorgen en als koor iets kunnen betekenen voor deze mensen. Daarom willen we de nieuwe Nederlanders centraal stellen in de muziek die we tijdens ons jubileumconcert gaan uitvoeren.’

 

Mozaïek

Welke vorm leent zich beter als metafoor voor de verbeelding van verschillende culturen dan de mozaïek? Dat idee ontstond bij Raffaela Tibasco toen ze in gesprek kwam met collega’s op de school waar ze taalles geeft. ‘Versierkunst vormt een belangrijk element in zowel de Aziatische als de Europese cultuur en is het resultaat van de bijdragen van veel mensen. Wij willen de verschillende klanken, stijlen en vormen bij elkaar brengen in de muziek en daar één geheel van maken, als verbindende factor. Daarom vinden wij de mozaïek een mooi beeld dat past bij ons jubileumconcert.’

 

Doelen

Om de veelkleurigheid te onderstrepen van het mozaïek waar Raffaella aan denkt, noemt ze vier belangrijke doelen van het jubileumconcert. ‘We willen een gevoel van trots en hoop geven aan nieuwe Nederlanders. We willen het publiek een platform bieden om kennis te maken met Arabische muziek. We zoeken een nieuwe manier om door middel van muziek en literatuur een verbinding te maken met universele waarden en gevoelens. Daarbij willen we heel nadrukkelijk mensen uit de Arabische wereld betrekken, met Syrische immigranten als belangrijke doelgroep. Dat is ook de reden waarom we scholen bezochten om de immigranten te bereiken en kaartjes aan te bieden om ons concert te bezoeken.

Amarant Plaza, Bredaseweg 375 in Tilburg, zondag 19 november, 15:30 uur.

Jubileumconcert gericht op nieuwe Nederlanders

Jubileumconcert gericht op nieuwe Nederlanders

Mozaiek 6554 256 183

Op 19 november brengen wij een bijzonder lustrum-concert onder het thema Mozaiek, dat een metafoor is voor de diverse culturen die in ons land samenleven. We willen bij dit concert het traditionele concertpubliek en de nieuwkomers in ons land elkaar laten ontmoeten. Daarom is er een relatief lange pauze waarin dat ontmoeten ook fysiek kan plaatsvinden.

De muziek is gekozen rond universele thema’s als liefde en haat, oorlog en vrede, angst en vooroordeel, heimwee en thuis zijn. We denken dat een combinatie van westerse en oosterse muziek voor verbinding kan zorgen, en dat we als koor iets kunnen betekenen voor mensen uit de Arabische wereld, met Syrische immigranten als belangrijke doelgroep.

We brengen ook niet alleen stukken uit het westerse klassieke muziekrepertoire, ook worden arrangementen uit de Arabische muziek ten gehore gebracht. Naast koormuziek bevat het programma ook declamatie en instrumentale uitvoeringen door strijkkwartet en accordeon. Solisten zijn Berrie Kolmans, Monir Goran en Faten Bouralou.

 

 

 

© 2015 | Koor Malkander | Fotografie: Marloes Coppes Fotografie & Frans van Aarle
Website mede mogelijk gemaakt door Apestaart webdesign & DTP