Skip to main content

2014 Liever Vrede

MANDOS-KNEGTEL

Het is 1944. Heel Tilburg is in gespannen afwachting van de bevrijders. Ze komen eraan maar wanneer zal dat gebeuren? Op de hoek van de Tuinstraat en de Nieuwlandstraat woont de familie Mandos-Knegtel. Ze hebben een zaak in dames- en herenkleding en verkopen baby-artikelen. Wiegen worden in hun eigen atelier bekleed en zelfs matrasjes maken ze zelf. Enkele van hun volwassen kinderen wonen elders in het land. Zelfs in Maastricht en Amsterdam. En ze zijn onbereikbaar. Voor die kinderen en hun echtgenoten houdt Maria Mandos een dagboek bij. Ze doet verslag van de dagen tot de komst van de bevrijders. Met bezorgdheid en moederlijke liefde schrijft ze haar geschiedenis. Een verhaal dat iedereen die het 70 jaar geleden heeft meegemaakt kan navertellen en dat ons vandaag nog ontroeren kan.

JENKINS

Het is 1944. In Wales wordt Karl Jenkins geboren. Vandaag is hij één van de populairste componisten van Groot Brittannië en ver daarbuiten. Het thema oorlog en vrede speelt een belangrijke rol in zijn projecten. Hij brengt levensbeschouwingen van heel de wereld samen in zijn werk. The Armed Man is daarvan misschien het bekendste stuk. Deze mis voor de vrede wordt over de hele wereld uitgevoerd. Het is een duidelijke aanklacht tegen oorlog en geweld gevat in een pakkend muzikaal verhaal.

WINTKRACHT EN MALKANDER

Tijdens Dodenherdenking 2014 voerden ensemble winTkracht en koor Malkander en vele anderen The Armed Man van Karl Jenkins uit in de Heikese kerk in Tilburg. Deze was tot de laatste stoel gevuld. Het publiek liet op allerlei manieren weten hoe het onder de indruk was van de bijzondere avond. In het kader van 70 jaar bevrijding van Tilburg wordt dit prachtige stuk op een andere wijze gepresenteerd. The Armed Man krijgt namelijk in de verhalen en beelden eromheen een geheel eigen Tilburgse kleur. In The Armed Man op zondag 26 oktober vormt het vertelde dagboek van Maria Mandos de ontroerende kern waaromheen de muziek van Karl Jenkins een bijzondere betekenis gaat krijgen. Net als op 4 mei zal de muziek en het verhaal omlijst worden door beelden. Foto's en films van Tilburg uit de tijd van de oorlog en de bevrijding. Dat wil je niet missen.

De entreeprijs bedraagt 10 euro. Je kunt kaarten bestellen via deze ticketwebsite. Er wordt € 1,50 administratiekosten gerekend. De tickets ontvang je in de mailbox en kun je zelf uitprinten.

(Artikel overgenomen met dank aan http://www.wintkracht.eu/ )